Het omgaan met hielspoor en peesplaatontsteking

Het omgaan met hielspoor en peesplaatontsteking

Hielspoor en peesplaatontsteking kunnen een ware beproeving zijn voor wie er last van heeft. De pijn en beperkingen die deze aandoeningen met zich meebrengen, kunnen het dagelijks leven drastisch veranderen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze aandoeningen om te gaan. Het aanmeten van zooltjes is er een van.

Wat zijn hielspoor en peesplaatontsteking?

Voordat we dieper ingaan op de behandelingen, is het belangrijk om te begrijpen wat hielspoor en peesplaatontsteking precies zijn.

Hielspoor is een aandoening waarbij er sprake is van een uitstulping van botweefsel aan de onderkant van het hielbot. Deze uitstulping kan ontstaan als gevolg van overmatige belasting van de voet, wat kan leiden tot pijn en ontsteking in het gebied rond de hiel. Peesplaatontsteking, ook wel bekend als fasciitis plantaris, is een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Deze ontsteking kan optreden als gevolg van overbelasting, slechte schoenkeuze, of zelfs door veranderingen in het looppatroon.

Lees meer over hielspoor

Behandeling tegen hielspoor

Een manier om hielspoor en peesplaatontsteking te behandelen, is het gebruik van zooltjes. Deze inlegzooltjes zijn speciaal ontworpen om de voetboog te ondersteunen en de druk op de hiel en peesplaat te verminderen. Zooltjes voor hielspoor en peesplaatontsteking zijn vaak voorzien van extra demping onder de hiel om de schokken tijdens het lopen op te vangen. Ze kunnen ook een verhoogde boog hebben om de voet in een meer natuurlijke positie te plaatsen en de spanning op de peesplaat te verminderen.

Als zooltjes niet helpen dan kunnen chiropractische behandelingen helpen. Onze chiropractoren zijn opgeleid om diagnoses te stellen aan de hand van bijvoorbeeld een echo. Hiermee kan de chiropractor het gebied bepalen dat behandeld dient te worden. Tijdens een shockwave therapie sessie wordt een apparaat gebruikt om gecontroleerde schokgolven door de huid naar het aangetaste gebied te sturen. Deze schokgolven stimuleren de bloedcirculatie en de stofwisseling, bevorderen de weefselregeneratie en breken verkalkingen af die kunnen bijdragen aan de pijn.

Symptomen en oefeningen

Het is belangrijk om de symptomen van hielspoor en peesplaatontsteking te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Typische symptomen zijn onder meer pijn onder de hiel die vooral 's ochtends of na langdurig staan of lopen verergert, evenals stijfheid en zwelling in het gebied en patienten beschrijven het ook wel alsof ze op scherven lopen.

Naast het gebruik van zooltjes kunnen ook specifieke oefeningen helpen bij het verlichten van de klachten. Deze oefeningen richten zich vaak op het versterken van de spieren rond de voet en enkel, evenals het stretchen van de peesplaat en kuitspieren. De chiropractoren van het Chiropractisch Centrum schrijven deze oefeningen voor als aanvulling op de behandeling voor hielspoor.

Het belang van juiste schoenen

Naast het gebruik van zooltjes en het doen van oefeningen, is het ook essentieel om de juiste schoenen te dragen. Schoenen met voldoende demping en ondersteuning kunnen helpen om de druk op de voeten te verminderen en de klachten te verlichten. Ook is het belangrijk om schoenen te kiezen die voldoende ruimte bieden aan de tenen en de voet niet te veel afknellen. Probeer teenslippers te vermijden. Onvoldoende steun bij de hak, zorgt ervoor dat de voet gaat verkrampen.

Hielspoor behandelen met Chiropractie

Hielspoor en peesplaatontsteking kunnen een uitdaging vormen, maar met de juiste aanpak is het mogelijk om de klachten onder controle te krijgen. Het gebruik van zooltjes, eventueel in combinatie met chiropractische en shockwave behandelingen, oefeningen en goede schoenen, kan helpen om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen. Raadpleeg altijd de specialisten van het Chiropractisch Centrum voor een nauwkeurige diagnose en een behandelplan op maat.

Twijfelt u nog,  maak dan eens gebruik van ons gratis inloopspreekuur. Elke vrijdag van 16.00 – 16.30 zonder afspraak en alle andere dagen mét afspraak. Onze diagnostische apparatuur alsmede onze behandelapparatuur behoort tot de meest geavanceerde op haar gebied.

Afspraak maken

Terug