Chiropractie en preventie

Kunt u zich voorstellen hoe uw tanden eruit zouden zien als deze nog nooit door de tandarts gecontroleerd zouden zijn? Precies, controle is essentieel. Dit geldt ook voor uw wervelkolom. Hoe lang is het geleden dat u deze heeft laten controleren? Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op blessures en behoudt u optimale bewegingsvrijheid.

Dagelijkse activiteiten

Heeft u ook wel eens het idee dat u activiteiten niet correct uitvoert en hiermee uw lichaam overbelast? Met de adviezen die wij u geven is dit nu verleden tijd. Deze kunt u dagelijks toepassen om rug- en nekklachten te voorkomen.

Slapen op de rug of zij
Als u klachten heeft tijdens de rugligging, adviseren wij om een dik kussen onder uw knieën te leggen. Zo verdwijnt de holling in uw rug en vermindert de druk op het onderste gedeelte van de wervelkolom. Slaap echter nooit op uw buik, uw wervelkolom wordt op die manier overbelast.

Slapen
De beste houding om te slapen is op uw rug of zij. In beide gevallen plaatst u het kussen onder uw hoofd en nek. Uw nek dient op dezelfde hoogte te liggen als de rest van de wervelkolom. Het gebruik van een orthopedisch nekkussen is aan te raden.


Opstaan
Draai eerst op uw zij. Zwaai de benen tegelijkertijd buiten het bed en druk u met uw handen van de matras omhoog. Ga zitten op de rand van het bed. Steun vervolgens met de handen op de knieën en kom omhoog met een rechte rug.

 
Dagelijkse activiteiten



Tillen 

(bv. boodschappen, kind, wasmand) Ga altijd recht voor het voorwerp staan, zo voorkomt u draaiing in de rug bij optillen en neerzetten. Buig door uw knieën en niet door uw rug. Houd het gewicht dicht bij uw lichaam en gebruik uw buik- en beenspieren om te tillen.


Bukken
(bv. oprapen van een voorwerp) Zoek steun met een hand en strek het tegenovergestelde been naar achteren. Zo blijft de rug recht tijdens het oprapen. Buig bij langdurig bukken (bv. tuinieren) nooit uw rug, maar altijd de heupen en knieën.

 

Staan



Langdurig staan

(bv. afwassen, strijken etc.) Zet het te gebruiken voorwerp altijd op de juiste hoogte. Zet afwisselend een voet op een verhoging zodat de lage rug minder druk ervaart. Tijdens het strijken bv. door een been afwisselend op een klein krukje te plaatsen (foto). In de keuken kan dit door een been in een open keukenkastje te zetten. Stop af en toe met de werkzaamheden en loop even rond.


Tanden poetsen
Verlaag uw lichaam door iets door uw knieën te buigen. Indien mogelijk kunt u een arm gebruiken ter ondersteuning. Door rechtop te staan, belast u uw rug en nek minder.

 

Zitten


Zitten (bv. werkhouding)
De stoel dient eerst goed ingesteld te worden, aangepast aan de gebruiker. De stoel staat recht voor het scherm zodat de nek niet gedraaid hoeft te worden. Zet het beeldscherm op een verhoging zodat u uw nek niet voorover hoeft te buigen. De kijkafstand moet min. 50 cm bedragen. De armsteunen tenslotte, zijn mogelijke hulpmiddelen om de schouderspieren te ontlasten. Als u veel telefoneert, is het aan te raden om een headset te gebruiken. Klem nooit de hoorn tussen schouder en oor.

 


Langdurig zitten (bv. in auto)

Zet de rugleuning rechtop, in een rechte hoek, zodat de lendensteun voelbaar wordt onder in de rug. De afstand tussen bovenlichaam en stuur is goed als de armen licht gebogen zijn.

 

Baby’s en kinderen

Baby's
Gebruik geen draagzak. Deze biedt onvoldoende steun aan de wervelkolom. Vermijd verder het gebruik van een loopstoeltje. Hierdoor gaat de baby te snel lopen waardoor er geen normale ontwikkeling van de wervelkolom plaatsvindt.

Opgroeiende kinderen
Gebruik een rugzak, over beide schouders gedragen, in plaats van een schooltas. Op deze manier is het gewicht beter verdeeld. Neem alleen mee wat strikt noodzakelijk is.

Chiropractie 

Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert uw wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen. 

De chiropractische behandeling

Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Hierdoor zijn verschillende klachten zoals o.a.; rug- en nekpijn, hoofdpijn, migraine, ischias en hernia vaak uitstekend te verhelpen. Door de behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.

De meest gestelde vragen

Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?
Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

Waarom moet ik terugkomen als ik me goed voel?
U kunt ook de vraag stellen: “Waarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?” Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.

Klachten voorkomen

  • Vermijd zitten met gekruiste benen.
  • Verwijder de portemonnee uit uw achterzak, de wervelkolom is dan meer in balans.
  • Draag geen hoge hakken.
  • Stel de hoofdsteun in uw auto correct af, draag altijd een autogordel en zorg dat uw kinderen veilig
    bevestigd zijn m.b.v. een autogordel.
  • Stel uw achteruitkijkspiegel iets hoger af. Om de auto’s achter u te kunnen zien, gaat u automatisch rechtop zitten.
  • Let op uw gewicht.
  • Geef uw baby, indien mogelijk, borstvoeding.
  • Laat uw wervelkolom en die van uw kinderen regelmatig onderzoeken.

Tot slot

Heeft u na het toepassen van de tips en adviezen nog regelmatig rug of nekklachten, dan raden wij u aan uw wervelkolom door een chiropractor te laten controleren. Door de wervelkolom regelmatig na te laten kijken kunt u op een eenvoudige manier klachten voorkomen.


Maak gratis kennis met chiropractie

Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.

Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak.  In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten  met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden. 

Gratis inloopspreekuur      Maak direct een afspraak