- Echografie en shockwave
- Hyperbare zuurstoftherapie
- Geen verplichting tot contract
Chiropractie en whiplash
De term "whiplash" wordt meestal geassocieerd met kop-staart-botsingen. De term verwijst naar het ongevalmechanisme, waarbij zoals bij de plotselinge, scherpe klap van een zweep, het hoofd eerst naar achteren en dan naar voren geslingerd wordt. Hierdoor kan de nek beschadigen.
Klachten van een whiplash
- Nek-, schouder- en armpijn
- Tinteling of gevoelloosheid in armen en handen.
- Pijn tussen de schouderbladen
- Hoofdpijn/migraine
Chiropractie behandeling van whiplash
Tekst gaat verder onder video
Maak gratis kennis met chiropractie
Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.
Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden.
Gratis inloopspreekuur Maak direct een afspraak
De nek uit balans
Het hoofd balanceert op de nek, bij elkaar gehouden door spieren, banden en gewrichten. In het gebied rond de nek bevinden zich ca. 35 gewrichten. Dit gebied is daarmee één van de meest gecompliceerde bewegingsmechanismen in het lichaam. De cervicale wervels (zie tekening) omhullen en beschermen het ruggenmerg. De zenuwen van het ruggenmerg vertakken zich tussen de wervels. Door een whiplash kan een zenuw hier bekneld raken en pijn veroorzaken. De banden die de nekwervels bij elkaar houden worden bij een whiplash teveel uitgerekt, net alsof een elastieken band uitgerekt wordt. Hierdoor kunnen deze banden de wervels minder goed ondersteunen. Ook de nekspieren krijgen het hard te verduren. Het is mogelijk dat ze verrekt zijn en zelfs kleine scheurtjes vertonen, waardoor de spierfunctie en spiersterkte sterk vermindert. De nek, die nu uit balans is, heeft moeilijkheden om het hoofd te ondersteunen waardoor normale beweging beperkt is.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoog percentage slachtoffers, dat in eerste instantie bij de Eerste Hulp terechtkomt en met een negatieve uitslag weer naar huis gestuurd wordt, later wél klachten ontwikkelt. Vaak nemen deze ook nog toe. Het is normaal dat de meeste klachten pas na 12 uur of na een aantal dagen beginnen. Soms kunnen ze zelfs maanden of jaren na het ongeval optreden. Daarom is het zeer belangrijk dat het whiplashslachtoffer zo spoedig mogelijk na het ongeval door een chiropractor onderzocht wordt, eventueel gevolgd door een behandeling.
Oorzaak van whiplash
Hoewel whiplash meestal met een auto-ongeval geassocieerd wordt, kan deze ook ontstaan door een sportblessure, door een val van de trap of heel simpel door een harde duw van achteren.
Symptomen
Symptomen die whiplashpatiënten kunnen krijgen zijn o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, geheugenverlies, concentratiemoeilijkheden en verminderd zicht. Verder is een zwak en dof gevoel in de nek en tintelingen in de armen of vingers niet ongewoon. Het gebeurt vaak dat doktoren aanvankelijk niets ontdekken, terwijl de patiënt zelf merkt dat de klachten steeds erger worden. Vaak wordt de patiënt dan verteld dat er een simpele verrekking heeft plaatsgevonden en dat dit met rusten zal verbeteren. Een nekband en pijnstillende medicatie worden voorgeschreven om ongemak te voorkomen.
Chiropractie
Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.
Het eerste bezoek
Intake |
invullen medische vragenlijst |
gesprek met chiropractor |
|
Onderzoek |
chiropractische testen |
neurologische testen |
|
orthopedische testen |
|
iDXA Total Bodyscan |
op indicatie |
Diagnose |
door chiropractor |
Behandelplan |
opgesteld door de chiropractor |
Behandeling |
vrijwel altijd bij het eerste bezoek |
De chiropractische behandeling
Met zijn specialistische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Verder geven ook röntgenfoto's een gedetailleerd beeld van de wervels in de nek en de rug. Ze helpen mee om de precieze plaats aan te duiden waar de wervels een afwijkende stand vertonen en waar er beschadiging en instabiliteit van de nekwervels is. Instabiliteit is een vaak voorkomende afwijking bij whiplashpatiënten. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geïrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht, vermindert de pijn en kan de balans tussen de nek en het hoofd weer in evenwicht gebracht worden. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de nekspieren die de stabiliteit van de wervelkolom weer moeten herstellen.
Oefeningen
De chiropractoren van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek kan nekoefeningen adviseren om de bewegingsvrijheid te optimaliseren en te ondersteunen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, behoudt de patiënt optimale bewegingsvrijheid.
De meest gestelde vragen
Waarom noemt men een chiropractor ook wel een “kraker”?
Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiënt wel eens een “krakend geluid”. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.
Hoe voorkom ik een whiplash?
Een whiplash is helaas niet altijd te voorkomen omdat de schuld niet altijd bij uzelf ligt. Als u ziet dat een auto met hoge snelheid op u afkomt, waarschuw deze dan door uw knipperlicht aan te zetten of duw herhaaldelijk op de rem.
Voorkom pijn
- Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
- Slaap niet op een dik kussen. Ook in dit geval ontstaat spanning op de nekspieren en halswervels. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
- Let op een goede lichaamshouding. Sta en zit niet doorgezakt. Als de nek bijvoorbeeld maar een klein beetje voorover buigt, verdubbelt dit al de druk erop.
- Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.
- Pauzeer regelmatig en verander dan van lichaamshouding.
- Draag geen zware schoudertas. Verdeel het gewicht over beide armen.
Verlicht pijn
- Verander regelmatig van houding.
- Probeer stress te vermijden.
- Vraag uw chiropractor voor oefeningen voor de nek.
Tot slot
De genezing van een whiplashblessure neemt tijd in beslag. Maar met een tijdige diagnose en behandeling kan de chiropractor afwijkingen in de wervelkolom corrigeren, symptomen verminderen en verdere verslechtering voorkomen.
Maak gratis kennis met chiropractie
Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.
Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak. In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden.