- Echografie en shockwave
- Hyperbare zuurstoftherapie
- Geen verplichting tot contract
Chiropractie en de werkomgeving
Iedere dag verdienen miljoenen mensen zittend hun brood terwijl ze onnodig pijn, stress of ongemak ervaren tijdens hun werk en daarbuiten. Hoewel dit als normaal beschouwd wordt, zijn wij van mening dat dit juist niet het geval is. Chiropractie kan u helpen bij het terugwinnen van zitcomfort tijdens het werk.
Uw werkomgeving
Kijk eens rond in uw werkomgeving. U heeft waarschijnlijk een stoel, een tafel, wellicht een computer met toetsenbord, een telefoon, een calculator, pennen, potloden, papier, en misschien ook boeken, tijdschriften en catalogi bij de hand. Daar zit u dan, het middelpunt van dit werkstation. Zoals een piloot, heeft u uw gereedschappen en instrumenten voor u. Maar is uw “instrumentenpaneel” op de juiste manier georganiseerd voor uw lichaam en uw taak? De beste manier om u en uw werk-omgeving op elkaar af te stemmen, is ernaar te kijken alsof het uw eerste dag in uw nieuwe baan is. Alsof u een nieuwe start maakt. We zullen beginnen bij het begin: de stoel.
De stoel
Het doel is uw stoel aan te passen aan de lengte, omvang en contouren van uw lichaam om zo maximale ondersteuning en comfort te krijgen.
Uw lichaam, net zoals uw vingerafdruk, is uniek en verdient een persoonlijk aangepaste stoel waarin u dagelijks lange, comfortabele uren kunt doorbrengen. Bekijk de aanbevolen zithouding (figuur 1).
De stoel heeft een licht gewatteerd kussen, zodat de zitting uw gewicht gelijkmatig kan verdelen. Het gebrek aan fatsoenlijke steun in de rug, wordt meestal gecompenseerd door het gewicht van het bovenlichaam te verplaatsen naar het onderlichaam: men gaat voorover hangen. Deze houding vergroot de druk op uw rug, hierdoor moeten de spieren en banden van uw rug harder werken met risico tot overbelasting. U kunt deze overbelasting op uw lichaam verlichten door de rugleuning te verstellen en de hoogte en hoek van de zitting aan te passen. Het soort werk bepaalt hoe u uw stoel moet verstellen (figuur 2).
Als uw werkzaamheden bestaan uit lezen en schrijven aan een tafel, moet u voorover kunnen buigen. De zitting moet dan tot 15 graden naar voren gekanteld worden. Op deze manier kunnen de bovenbenen in de juiste hoek staan, de natuurlijke krommingen van uw wervelkolom worden ondersteund en de druk op uw bovenbenen wordt verlaagd. De zitting kan iets hoger gezet worden als deze voorover staat. Als u een computer met toetsenbord gebruikt, hoeft u niet zover voorover te buigen. De zitting kan iets naar achteren gekanteld worden, tot zo'n 5 graden, zodat u optimale steun van de rugleuning krijgt.
Maak gratis kennis met chiropractie
Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.
Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden.
Gratis inloopspreekuur Maak direct een afspraak
Het werkoppervlak
De hoogte waarop u uw stoel vastzet, is afhankelijk van de hoogte van het werkoppervlak, de lengte en omvang van uw lichaam en de kern van uw bezigheden. Als u hierbij een computer gebruikt, kunt u uw armen het beste in een hoek van 75 tot 90 graden houden (figuur 3).
Het computerscherm staat gewoonlijk enkele centimeters boven het toetsenbord, zodat de handen en ogen verder uit elkaar gericht staan. Als u vaak gebruik maakt van telefoon, calculator, of als u veel moet schrijven, dan moeten uw ellebogen of onderarmen kunnen rusten op het werkoppervlak. Dit vermindert de gevolgen van overbelaste schouder- en bovenlichaamspieren doordat het gewicht en de spieractiviteit van de armen en handen ontlast wordt. Als u technische tekeningen, blauwdrukken of andere ontwerpen maakt op een tekentafel, dan hoort uw tafel zodanig in uw richting gekanteld te staan dat u niet steeds te ver voorover hoeft te buigen. Verhoogde werkoppervlakken zijn goed om te lezen, maar niet om te schrijven. Een algemene regel is: hoe dichter de handen en ogen bij elkaar moeten werken, hoe hoger de tafelhoogte moet zijn (figuur 4).
Armleuningen helpen u ook bij het opstaan en plaatsnemen in de stoel. (figuur 5).
Als na deze veranderingen uw voeten niet langer stevig op de grond staan, dan heeft u een voetensteun nodig. De rugleuning van uw stoel is ook heel belangrijk. De rugleuning moet naar voren staan om de natuurlijke voorwaartse kromming van uw lage rug te ondersteunen (figuur 6) . |
Werkstations mét computer
Om een aantal redenen is elke werkomgeving met een computer uniek. Werkbladen variëren in hoogte en diepte, beeldschermen in grootte en vorm. Dit in combinatie met uw unieke kijkeigenschappen, maken het onmogelijk een exacte oog/beeldscherm afstand te adviseren.
Een goede afstand zou tussen 35 en 75 cm liggen, maar de optimale afstand tussen het oog en het scherm moet ervoor zorgen dat u alle tekst op het scherm kunt lezen zonder uw hoofd en bovenlichaam naar voren of naar achteren te bewegen. U moet in staat zijn uw hoofd in een normale positie te houden en enkel uw ogen van links naar rechts over het scherm te bewegen. Een veel gehanteerde regel is het scherm zo te plaatsen dat het middelpunt ervan ongeveer ter hoogte van uw kin staat (figuur 8).
Als uw taken bestaan uit het veelvuldig invoeren van gegevens vanuit tekst op papier en u het scherm alleen gebruikt ter controle van uw werk, dan moet het toetsenbord recht voor u staan (figuur 9a). Het scherm kan ernaast staan in een zodanige hoek dat u uw werk gemakkelijk kunt controleren. De in te voeren tekst moet met behulp van een speciale standaard op ooghoogte recht voor u staan.
Is uw beeldscherm niet verplaatsbaar, dan moet de brontekst wisselend links en rechts van het beeldscherm staan met pen en papier binnen handbereik ernaast (figuur 9b). Als u vaak informatie vanaf het beeldscherm opschrijft en slechts in enkele gevallen het toetsenbord gebruikt, dan moet u het scherm en uw schrijfmateriaal recht voor u hebben met het toetsenbord ernaast (figuur 9c).
Werkstations zonder computer
Degenen die geen computer met toetsenbord gebruiken, moeten ook hun werkstation op de juiste manier inrichten. Bij uw werkstation kan een telefoon horen. De positie hiervan op de werktafel is afhankelijk van het gebruik, houd hem binnen handbereik.
Als u veel telefoneert terwijl u schrijft, klem dan niet de hoorn tussen schouder en oor. Gebruik liever een speciaal daarvoor ontworpen headset met microfoon. Veel werkzaamheden omvatten het gebruik van een calculator en andere kantoorinstrumenten. Plaats de instrumenten op uw tafel in volgorde van prioriteit en gebruiksfrequentie (figuur 10).
Als u uw werkomgeving wilt aanpassen aan uw specifieke behoeften, zult u er tijd en moeite moeten insteken. Dit komt op termijn u en uw productiviteit ten goede.
Handige hulpmiddelen op de werkplek
Ook u handelt ongetwijfeld wel eens een telefoongesprek af met de hoorn tussen uw oor en schouder geklemd. Op den duur kan dit leiden tot nek-, schouder- en armklachten. Om bovengenoemde klachten te voorkomen is een headset een handig hulpmiddel. Hierbij telefoneert u zonder moeite en uw handen zijn vrij om eventueel aantekeningen te maken of een toetsenbord te bedienen.
Andere handige hulpmiddelen zijn
- Onderarmsteun, die u aan het bureau klemt. Deze biedt steun tijdens toetsenbordwerkzaamheden en het gebruik van een muis ter voorkoming van RSI.
- Polssteun. Deze zet u op uw bureau neer waardoor de polsen tijdens toetsenbordwerkzaamheden ondersteund worden.
- Wigkussen. Dit kussen kantelt het zitvlak 10% naar voren zodat het bekken en de wervelkolom in een optimale stand worden gebogen. Ideaal om spanning in de nek, schouders en rug te voorkomen.
- Documenthouder. Hieraan klemt u het document waar u aan werkt waardoor uw wervelkolom niet onnodig belast wordt.
Tot slot
Uw werkstation aanpassen moet net zo belangrijk zijn als het uitkiezen van passende schoenen en kleren. Als u na het opvolgen van deze adviezen nog zitklachten heeft, raadpleeg dan uw chiropractor; u heeft wellicht een behandeling nodig.
Maak gratis kennis met chiropractie
Elke vrijdag tussen 16.00 - 16.30 uur zonder afspraak.
Wilt u eerst weten wat de chiropractie voor u kan betekenen? Kom dan vrijblijvend naar het gratis inloopspreekuur. Alle andere dagen en tijden zijn op afspraak. In het kennismakingsgesprek bespreekt u uw klachten met de chiropractor. De chiropractor geeft vervolgens advies welke chiropractische behandelingen wellicht een oplossing voor uw probleem kunnen bieden.