Hyperbare Zuurstoftherapie: voordelen en toepassingen

Hyperbare Zuurstoftherapie: voordelen en toepassingen

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een medische behandeling die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt vanwege de opmerkelijke voordelen bij wondgenezing en andere gezondheidsproblemen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van HBOT, de voordelen ervan en de specifieke toepassingen.

Wat is Hyperbare Zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling waarbij patiënten zuivere zuurstof inademen in een speciale drukcabine. De druk in deze cabine is hoger dan de normale atmosferische druk. Door de verhoogde druk kan het lichaam meer zuurstof (tienmaal) opnemen in het bloed, cellen en weefsels, wat leidt tot verschillende gezondheidsvoordelen.

De wetenschap achter hyperbare zuurstoftherapie

De werking van HBOT berust op de principes van de Henry-wet, die stelt dat de hoeveelheid gas die in een vloeistof oplost, recht evenredig is met de druk van dat gas boven de vloeistof. Door de druk in de hyperbare kamer te verhogen, wordt meer zuurstof in het plasma opgelost, wat leidt tot een verhoogde zuurstoftoevoer naar beschadigd of ontstoken weefsel, en zo de genezing versnelt.

Hoe werkt HBOT?

Tijdens een HBOT-sessie wordt de patiënt in een hyperbare kamer geplaatst, waar de druk gemiddeld zo’n 1,5 keer boven de normale atmosferische druk ligt. Dit proces verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het bloedplasma wordt opgenomen en getransporteerd naar beschadigd weefsel. De extra zuurstof stimuleert het genezingsproces en bevordert de vorming van nieuwe bloedvaten.

Voordelen van Hyperbare Zuurstoftherapie

  • Vermindering van ontstekingen in het lichaam
  • Versnelde wondgenezing HBOT is bijzonder effectief bij het bevorderen van de genezing van chronische wonden, zoals diabetische zweren, decubitus en andere niet-genezende wonden. De verhoogde zuurstoftoevoer helpt bij het doden van bacteriën en het verminderen van zwellingen, wat de algehele genezing versnelt.
  • Behandeling van stralingsschade patiënten die stralingsbehandelingen hebben ondergaan voor kanker kunnen blijvende schade aan weefsels ervaren. HBOT kan helpen bij het herstellen van deze beschadigde weefsels en de bijbehorende symptomen verminderen.
  • Verbeterde immuniteit door het verhogen van het zuurstofniveau in het bloed, kan HBOT het immuunsysteem versterken. Dit helpt het lichaam om infecties effectiever te bestrijden.
  • Hulp bij koolmonoxidevergiftiging HBOT wordt vaak gebruikt bij de behandeling van koolmonoxidevergiftiging, omdat het helpt om het koolmonoxide sneller uit het bloed te verwijderen en de zuurstoftoevoer naar de organen te herstellen.
  • Ondersteuning bij neurologische aandoeningen. Er zijn aanwijzingen dat HBOT kan helpen bij neurologische aandoeningen zoals onaangeboren hersenletsel. De verhoogde zuurstofniveaus kunnen bijdragen aan herstelprocessen in de hersenen.

Toepassingen van HBOT

Hyperbare zuurstoftherapie wordt in verschillende medische instellingen toegepast voor diverse aandoeningen, waaronder:

  • Long covid
  • Ziekte van crohn
  • Genezing van ontstekingsprocessen
  • Diabetische voetulcera
  • Chronische infecties/ontstekingen
  • Botontsteking (osteomyelitis)
  • Acute traumatische ischemie
  • Brandwonden
  • Postoperatieve infecties

Veiligheidsmaatregelen en risico’s van HBOT

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een medische behandeling waarbij patiënten 100% zuurstof inademen in een drukcabine. Deze therapie wordt gebruikt voor een verscheidenheid aan aandoeningen, waaronder decompressieziekte, chronische wonden en koolmonoxidevergiftiging. Hoewel HBOT effectief kan zijn, zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen en risico's waarmee rekening moet worden gehouden.

Veiligheidsmaatregelen

  • Medische screening: Voordat een patiënt HBOT ondergaat, is een grondige medische evaluatie essentieel. Dit omvat het beoordelen van de medische geschiedenis, het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek en het controleren op contra-indicaties zoals onbehandelde pneumothorax (klaplong), recent gehoorverlies, of bepaalde longziekten.
  • Begeleiding door gekwalificeerd personeel: HBOT moet altijd worden uitgevoerd onder toezicht van getraind medisch personeel. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het bewaken van de patiënt en het aanpassen van de drukniveaus indien nodig.

Geleidelijke Drukaanpassing: Het proces van drukverhoging en -verlaging moet geleidelijk gebeuren om barotrauma te voorkomen. Dit helpt schade aan de oren, sinussen en longen te voorkomen.

Risico's

  • Barotrauma: Een van de meest voorkomende risico's van HBOT is barotrauma. Dit kan optreden wanneer de drukverandering te snel gaat, wat kan leiden tot schade aan de oren, sinussen en longen.
  • Zuurstofvergiftiging: Blootstelling aan hoge zuurstofconcentraties kan leiden tot zuurstofvergiftiging. Symptomen kunnen variëren van licht ongemak tot ernstige complicaties zoals stuiptrekkingen en longschade.
  • Bijwerkingen: Enkele bijwerkingen van HBOT kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en tijdelijke visusveranderingen zijn. Deze bijwerkingen zijn meestal tijdelijk, maar kunnen ongemakkelijk zijn voor de patiënt.

Voordelen

Hyperbare zuurstoftherapie biedt een breed scala aan voordelen voor patiënten met verschillende medische aandoeningen. Door de verhoogde zuurstoftoevoer helpt HBOT niet alleen bij het versnellen van wondgenezing, maar biedt het ook hulp bij de behandeling van stralingsschade, koolmonoxidevergiftiging en zelfs neurologische aandoeningen. Als u lijdt aan een aandoening die moeilijk te behandelen is, kan HBOT een effectieve optie zijn om te overwegen.

HBOT bij Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek

Hoewel hyperbare zuurstoftherapie aanzienlijke voordelen kan bieden voor verschillende medische aandoeningen, is het belangrijk om bewust te zijn van de potentiële risico's en de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen. Door zorgvuldige screening, begeleiding door gekwalificeerd personeel en strikte naleving van veiligheidsprotocollen, kunnen de meeste risico's tot een minimum worden beperkt en kunnen patiënten veilig profiteren van de voordelen van deze behandeling.

Afspraak maken

Terug